Mijn experiment met huidverzorging

donderdag, november 12, 2015


Jarenlang loop ik al rond met een huidroutine debacle. Karma is een bitch zoals ze zeggen, want na al de jaren dat ik mijn broer het leven zuur maakte met zijn onzuivere huid is mijn porseleinen huidje veranderd in een mijnenveld. Rond mijn zeventiende kreeg ik ineens, uit het niets, last van acne. Of om duidelijker te zijn, ik kreeg last van het kinprobleem. Ik werd er op geattendeerd door Willemijn van Live Live Gorgeous dat ik niet de enige was, lees haar artikelen over het kinprobleem hier. Ondanks het feit dat mijn moeder steeds "gaat wel voorbij" zegt, vind ik de pukkels echt vreselijk en kan ik er niet van af blijven. Soms zitten ze diep onder de huid en doen ze zo ontzettend pijn dat ik na een harde dag werken niets anders kan dan met naald en comedonenlepeltje aan de slag te gaan, ondanks dat al het advies zegt eraf te blijven. Ook de grote poriën op mijn neus drijven me de gekte in, want niets helpt. In de afgelopen vier jaar heb ik een waar cosmetisch experiment uitgevoerd op mijn gezicht, allerlei verschillende producten met verschillende ingrediënten passeerden de revue. In de periode dat ik al wetenschapper van mijn eigen gezicht ben heb ik veel verschillende dingen geleerd over producten tegen acne, die ik graag met jullie zou willen delen.

Garnier reinigingsmelk en tonic


Toen ik voor het eerst hoorde over een tonic was mijn kinprobleem nog niet zo erg. Ik had gelezen over het effect van een tonic en toen ik in de action liep zag ik er een staan, dus had ik hem gelijk maar meegenomen. De tonic was van Garnier en bevatte een druivenextract, dat klonk me erg goed in de oren. Druiven zijn natuurlijk, dus het moest vast werken. Ik nam dus ook maar gelijk de reinigingslotion van dezelfde serie mee. Uiteindelijk kreeg ik er alleen maar meer pukkels van en droogde mijn huid langzaam uit, ik begreep er niks van. Wat baalde ik dat dit product niet werkte, want het ruikt oh zo lekker. Ik raad het voor iedereen aan om af en toe een snuifje te nemen, maar nee, smeer het maar niet op de huid. Dit product bevat alcohol, wat in eerste instantie goed helpt tegen de acne bacteriën, maar daarna alleen maar de huid uitdroogt. Na het akkefietje met Garnier heb ik allerlei gelijkwaardige producten geprobeerd, zonder succes. Toen besloot ik te gaan experimenteren met het zwaardere geschud.

Producten speciaal voor jeugdpuistjes


Zie je deze producten in je lokale drogisterij? Ren hard weg. Clearasil is het product op deze lijst waar ik het meest afgunstig tegen ben. Ik zie een hoop tieners wanhopig de drogisterij in stappen op zoek naar een wonderkuur tegen hun nieuwe hormonale problemen en onwetend slaan ze stuk voor stuk clearasil in. Clearasil bevat een hoop chemische troep, waaronder producten die daadwerkelijk schadelijk zijn voor de huid. Hier kwam ik achter toen ik de ingrediëntencheck van paula's choice gebruikte en ik was zeer verbaasd. Even geen chemische troep meer voor mij, ik stapte over naar volledig natuurlijke producten.

African Black Soap met shea boter 


Een minimalistische huidroutine zonder al die chemische troep, dat zou vast wel helpen, toch? Ik stapte over op african black soap en shea butter. African black soap zorgde ervoor dat mijn huid enorm trekkerig werd dus de shea boter kwam als geroepen. Alleen trok de pure shea boter niet goed in mijn huid waardoor er gedurende de dag een soort vette film op mijn huid bleef zitten. Ook moest je enorm lang wachten met het aanbrengen van je foundation, want foundation mengt jammer genoeg niet zo goed met shea boter. In het begin merkte ik een positief effect, maar al snel kwamen de onzuiverheden gewoon weer terug. Rond deze tijd begon de cystische acne om de hoek te kijken, dus dat werd weer op zoek naar een ander remedie.

Benzoylperioxide


De chemische tegenbeweging op mijn natuurlijke periode was Benzoylperioxide. Een bepaald wit goedje dat je haalt bij de apotheek en de acnebacterie bestrijdt. Sommige mensen zweren erbij, ik vind het een hels product. Ik kreeg al snel een enorme reactie, waardoor ik bijna twee weken met een rode schilferige kin heb rondgelopen. De acne droogde als het ware wat uit, maar een rode schilferige kin is nog minder charmant dan een kin met acne, zucht. Een tijdje terug was het kinprobleem zo erg dat ik de benzoylperioxide weer tevoorschijn heb gehaald. Ik had over een aantal dagen een optreden en kon echt niet met een acne kin verschijnen dus smeerde ik zonder na te denken een klein laagje op mijn kin. Na een paar uur merkte ik dat de reactie al weer tevoorschijn kwam en ik heb het optreden moeten doen met een rode schilferige kin en te veel foundation. Camouflage wordt lastig door alle schilfertjes, dus eigenlijk was het gewoon een grote ramp op mijn kin.

Charcoal masker



Weet je nog toen op Facebook voor een tijdje allerlei advertenties langskwamen met van die zwarte maskertjes die een wondermiddel zouden moeten zijn voor je mee-eters en dergelijke? Nou, die heb ik ook geprobeerd. Je smeert het op je huid, het goedje droogt en als je het eraf trekt komt er allerlei viezigheid uit je poriën mee. Er kwam bij mij redelijk weinig viezigheid mee, dus voor mij werkte het niet echt.

"Schone" chemische producten


Ik heb ze even "schone" producten genoemd, hiermee bedoel ik dus producten zonder parfum, alcohol of parabenen. Nivea, Neutral en Biodermal hebben allebei een uitgebreide lijn huidverzorging hiervan en van allemaal heb ik wat producten geprobeerd. De Neutral producten vind ik erg fijn voor gewone onzuiverheden, maar ze helpen niet voor de diepere ontstekingen. Daarom ben ik toch weer overgestapt op andere producten.

Goedkope draaiende gezichtsborstel


Dit is het meest waardeloze, helse product dat ik ooit in mijn leven gekocht heb, geen grap. Echt ronduit verschrikkelijk. De borstel is hard en schaaft heel je huid open, hier kwam ik natuurlijk pas na een paar keer gebruik achter en toen was het al te laat. Ik had mijn huid meer beschadigd dan ooit. Dit product gaat meteen na het schrijven van dit artikel de prullenbak in, dikke doei!

Nivea miscelair water


Ik ben enorm blij met de ontdekking van miscelair water. Ik gebruik namelijk niet veel make-up dus een heftige reiniging is niet nodig voor mij. Miscelair water is perfect om net even de viezigheid van je gezicht af te halen zonder agressiviteit. Tegen de cystes helpt het helaas niet, maar de kleinere pukkeltjes werden er voor mij zeker minder van.  Op de foto staat ook de "schone" chemische crème van Nivea, vind ik ook een aanrader omdat het wel hydrateert maar niet heel veel effect heeft op de huid. Je huid wordt er dus niet trekkerig of rood van na afloop.

Salicylzuur Paula's Choice 


Een redelijk prijzig product, je betaalt ongeveer dertig euro voor een flacon, maar ik doe er onderhand al meer dan een half jaar mee en de flacon is nog lang niet op. Veel mensen zien dit product als de heilige graal van de anti-acne producten. Het is een exfoliant die de dode huidcellen verwijderd. Salicylzuur is helaas geen heilige graal voor mij. De cystes zijn onderhuids, dus verdwijnen helaas niet door het verwijderen van de bovenste huidlaag. Wel wordt je huid er heel glad van en ziet ze er stralend uit, een product dat ik hopelijk nog kan blijven gebruiken als ik mijn heilige anti-acne graal heb gevonden.

Tea tree olie 


Eenmaal weer teruggevallen op de natuurlijke producten ben ik voor eventjes begonnen met de oil cleansing method. Eerst met alleen kokosolie en daarna heb ik ook wat essentiële tea tree olie toegevoegd. Met de kokosolie ging het op zich prima, maar ik wilde toch gaan voor het iets zwaardere geschud. Nou, binnen een paar dagen liep ik weer te pronken met mijn rode schilferige kin. Daarnaast kreeg ik nog allerlei andere brandende bultjes op mijn kin die ik nog nooit eerder had gezien en die na een paar dagen zonder gebruik gelukkig ook weer wat wegtrokken. Een redelijk heftige reactie dus, maar blijkbaar staat tea tree olie daar best om bekend. Als je het gebruikt met mate helpt het tegen acne, maar voor iedereen die net zo'n gevoelige huid heeft als ik zeg ik écht met mate. 

De volgende producten die ik graag wil proberen zijn jojoba olie, castorolie, een pulserende gezichtsborstel zoals de Clarisonic en zou ik graag willen kijken wat het effect is van bepaalde vitamine supplementen op de huid. Wordt vervolgd dus! 

Ben jij bekend met het kinprobleem? En heb jij een gouden tip tegen acne?


Wat je misschien ook leuk vindt

6 reacties

  1. Wat een handig artikel!

    Ik kom net uit een relatief heftige fase van acne (had er eerst nooit echt last van). De puistjes zaten verspreid over mijn gezicht met verschillende kleine ontstekingen. Het was echt super frustrerend omdat echt niets werkte. Uiteindelijk heb ik een afspraak gemaakt bij de schoonheidsspecialiste voor een jongeren acne behandeling. Na de eerste keer was er duidelijk verbetering zichtbaar (na een weekje). Ik had minder last van puistjes en mijn huid was minder vettig. Een paar weken terug had ik een tweede behandeling en de puistjes op mijn kin zijn zelfs (grotendeels) verdwenen. Na de eerste behandeling ben ik ook overgestapt op de reinigingstonic van Biodermal en weleda skin food.

    Beetje lang verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt! :)

    Liefs Anne-Laura
    http://www.perksoflife.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je reactie! Ik zal eens informeren bij mijn schoonheidsspecialiste, goede tip! Die reinigingstonic van Biodermal deed voor mij jammer genoeg niet veel goeds, maar skin food van Weleda kan ik inderdaad ook wel eens een keertje proberen want hij klinkt goed.

      Verwijderen
  2. Wat een mooi artikel! Ik wil nog steeds graag een shea butter proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ooh, wat goed en lief van je dat je je ervaring wilt delen met ons! Ik zit zelf met EXACT hetzelfde probleem, dus stiekem hoopte ik dat je een oplossing had gevonden, haha. Ik lees helaas steeds meer dat puistjes rond je kin hormonaal zijn en dat je er dus niet zo veel kan aan doen... Maar toch probeer ik net als jij het heilige graal-product te vinden! Mijn zoektocht is nu momenteel gestopt bij de producten van Lush: de gezichtsreiniger Herbalism of Dark Angels in combinatie met tea tree water (van Kruidvat want veel goedkoper dan van Lush).. Ik weet niet goed of het werkt, maar ik ben toch blij dat ik nu natuurlijke producten gebruik. Nog heel veel succes en hopelijk vinden we binnenkort onze redding! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De puistjes rond je kin zijn inderdaad hormonaal, maar toch komen er bij mij steeds meer andere pukkeltjes bij omdat ik er niet vanaf kan blijven die volgens mij niet zo veel meer met hormonen te maken hebben haha. Als je ooit je heilige graal gevonden hebt hoor ik het zeer graag!

      Verwijderen

Subscribe