11 dingen die ik had willen weten voordat ik au pair werd

maandag, oktober 19, 2015


1. Kinderen zijn niet altijd lief en schattig
In het begin moeten de kinderen nog aan je wennen en zolang de moeder erbij is hoor je vooral "mama doen." Zodra de moeder wat vaker weg was ging dit gelukkig wel wat beter. De eerste paar weken is alles nog heel lief en is het heel moeilijk om streng te zijn tegen kinderen die niet van jou zijn. Je gaat de kinderen echt liefhebben en je hebt het leuk samen. Naarmate de tijd vordert worden de kinderen wel iets lastiger omdat ze het wel weer een beetje met je hebben gezien en mama terug willen, de nieuwigheid is er voor hen ook wel vanaf. Het meisje begon me op een gegeven moment een beetje weg te duwen (letterlijk en figuurlijk) en dat raakte toch wel een gevoelige snaar omdat je als au pair heel erg je best doet om het de kindjes naar hun zin te maken. 

2. Mensen denken dat je een tienermoeder bent
Vooral als ik samen met de gastvader en de kindjes op pad ben wordt er vaak gezegd "mama mag het eten verdelen" of "wat een leuke moeder." Het is vooral heel ongemakkelijk, de man moet steeds tegen de Fransen uitleggen dat ik toch echt niet de moeder ben. Daarnaast krijg je redelijk wat rare blikken geworpen als je in een heel klein dorpje loopt met twee hele jonge kinderen aan je hand. 

3. Je wordt niet altijd voorgesteld als de au pair 
Ik weet niet hoe het bij andere gezinnen zit, maar ik word alleen in innerlijke kring voorgesteld als de au pair. Voor de rest moet ik doen alsof ik een nichtje of vriendin van de familie ben die gewoon even wat komt helpen. Dit kan nogal eens ongemakkelijk zijn omdat je niet weet tegen wie je wel of niet mag zeggen dat je bij de familie werkt als een au pair. Als ik dan 's ochtends naar de school ging wist ik niet of de juffrouw het wist, en welke ouders het mochten weten. 

4. Je krijgt te maken met cultuurverschillen
In het begin is het echt heel erg wennen aan de nieuwe cultuur om je heen. Dit kan de kleine "cultuur" van het gezin zijn, of de grote cultuur van het land waarin je terecht komt. Ik werk bij een Vlaams gezin, maar zelfs hier merkte ik wat lastige verschillen. Je moet je erg aanpassen als je dag in dag uit bij vreemde mensen in een huis woont. Ook merkte ik in Frankrijk echt het cultuurverschil. Dit is vooral wat betreft het flirten van de Franse mannen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin redelijk geïntimideerd was door het flirten van de Fransman, ze zijn erg recht voor de raap en in je comfort zone, terwijl ik dit juist heel vervelend vind. Elke keer als ik in de tuin in het zonnetje een boekje aan het lezen ben komen er werkmannen naar me toe (de tuin wordt namelijk verbouwd), die een praatje met me komen maken op een hele creepy manier. Ze vroegen dan bijvoorbeeld of ik alleen thuis was, wat ervoor zorgde dat ik me redelijk oncomfortabel voelde en maar op mijn kamer ging zitten met de deur dicht als ik echt een keer alleen thuis was. Ook deze mensen mochten niet weten dat ik de au pair was dus moest ik in mijn gebrekkige Frans uitleggen dat ik kwam helpen met de operatie van mijn gastmoeder, natuurlijk als vriendin van de familie. 

5. Soms kun je je echt vervelen
De kinderen gaan door de weeks naar school van half negen tot half vijf, die tijd heb ik voor mezelf. Omdat ik zo vroeg op moet staan is het vaak noodzaak dat ik nog een paar uurtjes slaap en daarna is het vaak al te laat om echt nog de stad in te gaan, ik moet namelijk een half uur heen en een half uur terug met de bus. Ik ben natuurlijk al een paar keer de stad gaan bezichtigen, maar soms ben je toch een beetje toe aan iets anders.  

6. De stad is belangrijk
Als je midden in een grote stad zit heb je meer mogelijkheden om jezelf overdag te vermaken. Het vervoer is er makkelijk en er zijn oneindig veel mogelijkheden wat je kunt doen. Aix en Provence is een grote stad, maar vooral in trek in de zomer. In de zomer zijn er veel leuke marktjes en straatartiesten, in de herfst en winter is dit niet meer zo. Zit je in bijvoorbeeld in Londen of Parijs zijn er oneindige mogelijkheden. 

7. Check de activiteiten van de desbetreffende Facebook 
Wil je nieuwe mensen ontmoeten? Check de au pair facebookgroep van de stad waar je naartoe gaat. Ik heb me al snel aangemeld, maar heb niet echt bijgehouden hoe actief deze facebookpagina was. Achteraf gezien merk ik dat de facebookpagina een beetje uitgestorven is en dat er eigenlijk niet veel au pairs in Aix zitten op het moment. 

8. Doe een taalcursus
Door je in te schrijven voor een taalcursus (of een andere cursus) leer je meer nieuwe mensen kennen om je ervaring mee te delen. Mijn gastmoeder zei dat ze een taalcursus niet zou adviseren omdat het duur is en je meer leert als je in een huiselijke omgeving dagelijks Frans spreekt. Dit klonk logisch in mijn oren en ik heb dus ook besloten om niet voor een taalcursus te gaan. Achteraf heb ik hier wel een beetje spijt van want ik heb niet alles uit mijn Frans kunnen halen en dit zou een hele makkelijke manier geweest zijn om toch wat meer mensen te leren kennen.

9. Regel een goede vrije dag
Vooraf is bepaald dat mijn vrije dag de zondag zou zijn. Ik ging hier natuurlijk mee akkoord, wat maakte mij het ook uit. Inmiddels weet ik dat de stad uitgestorven is op zondag. Zondag is de dag des heren en daarom is alles gesloten. Ik ga het liefst iets doen op mijn vrije dag omdat ik dan niet de druk voel om op tijd weer bij de school te zijn en de kindjes op te halen, voordat de deur van de school weer op slot gaat. Nu zit ik op mijn vrije dag vaak in de enorme tuin een boek te lezen, omdat er niet veel anders te doen is. 

10. Denk na voordat je aangeeft een au pair met rijbewijs te zijn
Veel gezinnen willen een au pair met rijbewijs en dat is hun goed recht, iemand zal de kindjes namelijk naar school of naar de sportclub moeten brengen als de ouders het zelf te druk hebben. Ik heb een rijbewijs en heb dit dus ook op mijn au pair profiel aangegeven. Ik heb nu al een paar jaar mijn rijbewijs, maar thuis rijd ik zelden met de auto. Ik vond het dus best spannend om weer hele stukken met de auto af te moeten leggen. Van te voren heb ik aan mijn au pair moeder gevraagd hoe vaak en hoeveel kilometer ik zou moeten gaan rijden. De gastmoeder verzekerde me ervan dat de wegen niet te druk zijn, en de school om de hoek is, dus dat dat lopend te doen is. Toen ik eenmaal in de auto zat in het dorp merkte ik pas hoe smal, hobbelig en slecht de wegen waren. De bochten zijn enorm scherp, soms moet je ineens spontaan een hellingproef doen en op de smalle wegen rijden ook bussen met een tijdschema die nergens rekening mee houden. Met een kleine auto had ik het rijden geen probleem gevonden, maar de familie heeft toch een redelijk dikke bak wat de smalle straatjes nog smaller maakt. Het rijden heb ik snel opgegeven en nu ga ik overal te voet, met de bus of met de scooter naartoe. 

11. Het kan anders zijn dan verwacht
Mijn gastmoeder moest geopereerd worden, dus had ze een au pair nodig. Hier kwam ik in het spel. Ik zou minstens drie maanden moeten blijven, omdat dat de tijd voor genezing zou zijn. Samen hebben we besloten dat ik voor de zekerheid in totaal vier tot vijf maanden zou blijven. Ze had de operatie al eerder gehad en wist dat het een enorm zware tijd voor haar zou worden. De eerste week werd me alles uitgelegd en begin tweede week zou ze geopereerd worden. Verrassend genoeg ging het twee weken na de operatie weer helemaal goed en zat ze lekker in haar vel. Na een maand had ik al het idee niet echt meer nodig te zijn, wat ervoor zorgt dat je je nutteloos gaat voelen. Ik werd 's ochtends ingezet om de kindjes naar school te brengen en voor de rest ging mijn gastmoeder overal mee naartoe en hielp ze overal mee. Ook merkte ik dat de kindjes heel veel behoefte aan hun moeder hadden, dus vond ik het vervelend om te moeten zeggen dat het voor mij fijner is als de moeder er af en toe niet bij is. Toen ik hier al een paar weken over in zat bedacht ik het toch naar voren te brengen, waarop ze eerlijk toegaf dat ze tegen een vriendin had gezegd niet zeker te weten of ze nog hulp nodig had. De gedachten om naar huis te gaan kwam steeds vaker naar boven. 

Ik heb heel veel geleerd van deze ervaring, maar na een lang en moeilijk dilemma heb ik er toch voor gekozen eerder naar huis te gaan. Ik wilde wel nog een kleine periode blijven om toch nog goed afscheid te kunnen nemen en nog een paar keer naar de stad te kunnen, dus heb ik besloten om negen november terug naar huis te vliegen. In het begin voelde het als falen, maar nadat veel van mijn familie en vrienden me duidelijk hebben gemaakt dat voor jezelf kiezen zeker niet gelijk staat aan falen stond ik helemaal achter mijn keuze. In totaal ben ik toch wel twee en een halve maand weg van huis geweest en heb ik veel geleerd over mezelf, over anderen en over kinderen. Mijn doel was vooral om ervaring op te doen met kinderen en daar ben ik voor mijn gevoel ook zeker in geslaagd. Frans leren is op een lager pitje gaan staan en is jammer genoeg niet helemaal gegaan zoals ik had verwacht.Ik heb het Frans praten te lang uitgesteld omdat ik het lastig vond mijn comfort zone van het oude vertrouwde Nederlands te verlaten. Zodra ik thuis ben ga ik zeker nog door met Frans leren.Wat ik achteraf gezien voor een andere stad gegaan? Ja. Heb ik spijt van de ervaring? Nee, ik heb veel geleerd en ben heel dankbaar voor een mooie ervaring zoals deze. 

Heb jij er wel eens over nagedacht om au pair te worden? Ik hoop dat je wat hebt aan de tips van deze ervaringsdeskundige! Wat je misschien ook leuk vindt

15 reacties

 1. Wat leuk om jouw ervaringen te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moet je als au pair ook schoon maken en koken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij sommige gezinnen moet je inderdaad alle huishoudelijke taken overnemen, maar bij mij hebben ze ook een poetsvrouw in dienst en kookt de vrouw graag dus hoef ik dat bijna niet te doen. Ik moet wel de was doen en af en toe wat overhemden strijken etc.

   Verwijderen
 3. Wat lijkt het me naar dat niet iedereen weet dat je de au pair bent! En tja, helaas zijn kinderen niet altijd leuk haha! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja is ook redelijk naar af en toe. Mijn naïeve ideaalbeeld van schattige kindjes is voorgoed veranderd haha, ook al zijn ze natuurlijk vaak ook heel lief!

   Verwijderen
 4. Leuk om te lezen! Ik heb wel eens over getwijfeld om au pair te worden maar het uiteindelijk nooit gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha ik heb deze blog even doorgestuurd naar een vriendin die komend jaar als aupair aan de slag wil gaan.
  Leuk om jouw ervaringen te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha wat leuk om te horen! Als ze de goede keuzes maakt gaat ze een top ervaring tegemoet, en anders is het alsnog een hele mooie ervaring hoor. Als ze vragen heeft of iets kan ze me altijd vragen!

   Verwijderen
 6. Wat interessant zeg! Heb dat altijd zo een boeiende job gevonden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat interessant om te lezen! Héél veel dingen wist ik helemaal niet. Ik verbaas me vooral over het feit dat het een geheim is dat je een au-pair bent. Zou dit een soort schaamte zijn? Het lijkt me aan de ene kant juist 'chiquer' om te zeggen dat je een au-pair hebt ingehuurd, dan dat een nichtje komt oppassen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker niet zo dat dit bij ieder gezin een geheim is hoor, maar mijn gezin woont in een zelfgebouwde villa in een klein dorpje met kleine huisjes, dus willen ze er niet nog eens een extra schepje bovenop doen door te zeggen dat ze een au pair in huis hebben. Ook is het voor moeders soms misschien niet fijn om te zeggen dat ze hun kinderen bij de au pair laten, omdat het dan lijkt alsof ze er zelf geen tijd voor maken of het niet aankunnen. Bij mij was het vooral het geval dat ik niet ingeschreven sta in Frankrijk, en de Franse overheid redelijk streng controleert op dat soort dingen, een bureaucratische reden dus uiteindelijk.

   Verwijderen
 8. Mij lijkt het niets aan. Ik vind het niet fijn om me aan te passen aan het huishouden van een anderen. En vind het niets om de hele dag kleine kinderen om me heen te hebben :). Het buitenland gedeelte is het enige wat ik leuk zou vinden. Maar je kan je dan ook nog doodvervelen, als de plek niet leuk is.

  Maar desondanks, erg leuk om je ervaringen te lezen. Ik kan me voorstellen dat iemand anders hier mee geholpen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt je inderdaad dood vervelen, maar ik haalde heel veel voldoening uit het feit dat de kindjes steeds een beetje meer naar me toe trokken en vind het juist leuk om kinderen om me heen te hebben. Ook al heb ik het uiteindelijk ook niet volgehouden haha..

   Verwijderen

Subscribe