Ik werd verliefd op Berlijn

zondag, oktober 11, 2015

Toen mijn vriend de stad Berlijn liet vallen voor een mogelijk toekomstige stedentrip-bestemming, wist ik niet wat ik er van moest vinden. Om maar subtiel te zeggen, Berlijn trok me op geen enkele wijze aan. Ik had een depressieve stad verwacht, met veel overblijfselen van de tweede wereld oorlog en de scheiding van oost en west Berlijn. Nu heeft het onderwerp van de tweede wereld oorlog juist altijd mijn interesse gewekt, maar leek het me niet echt heel geschikt voor een gezellige stedentrip. Niets is minder waar, Berlijn is een vrolijke, kleurrijke stad. De mensen zijn stuk voor stuk even gastvriendelijk en de restaurantjes bijna allemaal even authentiek. Ik werd verliefd op Berlijn. 

URBAN SPREE

Dit vind ik toch wel het meest hippe gedeelte van Berlijn, vol met graffiti en andere vormen van kunst. Er staan veel zeer aparte straatmuzikanten op te treden en mensen zijn op straat allerlei soorten kunstwerken aan het maken.  's Avonds verandert deze prachtige omgeving in een overweldigend uitgaansgebied. MARKT BIJ NEUE HEIMAT

Berlijn is voor mij een stad van mooie toevalligheden geworden. Je loopt per ongeluk een verkeerd straatje in, en vervolgens kom je weer in een hele nieuwe wereld terecht. Zo ook bij deze rommelmarkt die we toevallig opliepen. Hier stonden kraampjes vol oude, antieke voorwerpen, maar er stonden ook kraampjes vol met vintage kleding van bekende merken.
HOLOCAUST MEMORIAL

Erg indrukwekkend om te zien. De duizende blokken komen op je af, en als je er eenmaal door loopt lijkt er geen einde aan te komen en geen uitweg meer te zijn. Ik vond dit erg mooi verbeeld voor het onderwerp waar dit gedenkteken voor staat. Eerst liepen wat roekeloos door het monument heen, om vervolgens het museum dat eronder ligt te bezoeken. Het museum is zo ontzettend indrukwekkend, ik heb er bijna geen woorden voor. Je kunt er verhaallijnen van bepaalde families vanuit de hele wereld volgen, die allemaal slachtoffer zijn geworden van de holocaust. Als je uit het museum loopt kom je middenin het monument terecht. De blokken kwamen als een klap in mijn gezicht en toen pas merkte ik echt de impact die het monument op mensen zou moeten hebben. Dus, als je naar het holocaust memorial gaat, bezoek dan alsjeblieft ook het museum!BRANDENBURGER TOR

Dit is, samen met de Fernsehturm en de Berlijnse muur, toch wel het bekendste beeld dat mensen hebben van Berlijn. Het is de vroegere stadspoort van Berlijn en stamt uit de 18e eeuw. Een erg mooi plaatje om te zien en een enorme toeristische trekpleister.BERLIJNSE MUUR

Het heeft eeuwig op mijn bucketlijst gestaan: de Berlijnse muur in het echt zien. Een overweldigende geschiedenis die eraan vooraf gaat maakt de muur heel indrukwekkend. Nu worden er allerlei hedendaagse politieke problemen aangekaart op de muur, een mooie mix van verleden en heden.

HAMBURGER BAHNHOF

Hamburger Bahnhof is het Berlijnse museum van moderne kunst. Hier zijn we vooral naartoe gegaan omdat het heel hard regende, maar uiteindelijk hebben we er toch nog zeker wel wat uurtjes rondgelopen. Het museum is echt enorm, en er is voor ieder wat wils. Nu moet ik wel heel eerlijk zeggen dat het een redelijk "vaag" museum is. Sommige kunststukken zijn echt imponerend, maar andere kunststukken zijn ronduit plat. Zo was er een klein zwart kamertje waar een filmpje te zien was van een voorstelling waarin twee gemaskerde mannen elastiekjes om een watermeloen aan het doen waren, met op de achtergrond van de voorstelling een man die door het gaatje van een cd aan het tongen was en tegelijkertijd enorm harde rochelgeluiden maakte. Ik heb tot op de dag van vandaag medelijden met de mensen die toen in het publiek zaten... Midden in het museum is een stukje van de oude metro bewaard, dat helemaal gerenoveerd is, behalve een "advertentie" waarin de echte oude bekladde muur van de metro te zien is.
DAT ENE LEUKE STEEGJE IN HET CENTRUM

Dit steegje is toch wel mijn beste herinnering aan Berlijn, jammer genoeg heb ik geen idee hoe we hier beland zijn. We liepen door het centrum toen er een klein kleurrijk steegje mijn aandacht trok. We waren er al bijna voorbij gelopen toen ik toch wel graag even naar binnen wilde. In het steegje zat een gitarist wat te tokkelen op zijn elektrische gitaar. Je kon er drinken bestellen en genieten van de straatkunst. Je kon in een gebouw naar binnen waar mensen allerlei politieke leuzen op de muren hadden geschreven en als je verder doorliep kwam je uit bij een kunst/boeken winkel. In een ruimte naast de winkel was zelfs een interactieve kunstexpositie te zien. Zeker de moeite waard om deze verbogen schat op te zoeken!


OPENLUCHTBIOSCOOP

's Avonds liepen we langs het water om een restaurantje op te zoeken, maar letterlijk alles zat vol. We hebben nog wel twee kilometer moeten lopen toen we in een soort binnentuin aankwamen waar heel toevallig nog een enkele plaats beschikbaar was. Toen we een uurtje of anderhalf zaten zagen we dat er naast ons een volledige openluchtbioscoop opgebouwd werd. Berlijn, de stad van de toevalligheden. We hebben snel afgerekend en zaten tien minuten later naar Jurassic World te kijken. Ondanks dat we te weinig geld op zak hadden (pinautomaten zijn in sommige gebieden erg lastig te vinden..) zijn we toch binnen gelaten, die Berlijners zijn een aardig volkje!


CHECKPOINT CHARLIE

Checkpoint Charlie was vroeger de controlepost op de grens tussen het Amerikaanse en het Russische gebied in Berlijn. Leuk om eens gezien te hebben, maar het is ontzettend toeristisch. Er staan lange rijen om met de soldaten op de foto te mogen en het wordt omringd door grote ketens als McDonalds. Daarnaast zijn er in de straat allerlei souvenirwinkeltjes waar je stukjes van de muur kunt kopen, maar deze zijn heel erg duur en vaak (heb ik me laten vertellen) nep.


ETEN EN DRINKEN

's Ochtends gingen we vaak ontbijt halen bij Aileen Bäckerei, bij ons om de hoek. Ze verkochten ontzettend lekkere broodjes en drankjes voor een prikkie, echt een aanrader! Daarnaast hebben we biertjes gedronken in hét biercafé van Berlijn, dat zijn eigen biertjes brouwt: Hops & Barley. Een sfeervol café, waar het altijd druk is. Ook zijn we, per toeval, een klein eethuisje binnengelopen. Voor de ramen hingen veel planten dus je kon niet echt zien wat er binnen te doen viel, maar het zag er gezellig uit. Van binnen zag het er net zo knus en gezellig uit, het was heel erg huiselijk ingericht met allerlei vintage meubels en achter de bar stond een spraakzame Engelse die er net zo apart uitzag als het café zelf. Er zijn veel verschillende markten te vinden in Berlijn waar je allerlei lekkers kunt halen, waaronder een grote indoor markt. Ook hier zijn we per ongeluk ingelopen omdat het uit het niets ineens heel hard begon te plenzen. Ik raad zeker aan om deze marktjes eens te bezoeken voor wat tussendoortjes en heerlijk vers eten, dat absoluut niet duur is!

Berlijn, voor mij de stad van de toevalligheden geworden. Ik heb het er heel erg naar mijn zin gehad, ben er verliefd op geworden en kijk nu al uit naar ons weerzien.

Ben jij ooit wel eens in Berlijn geweest? Wat moet ik de volgende keer écht nog bezoeken?

Wat je misschien ook leuk vindt

1 reacties

  1. Prachtige foto's! Ik heb/had inderdaad hetzelfde vooroordeel gehad, maar niets is minder waar!

    BeantwoordenVerwijderen

Subscribe